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世界の食シリーズ第5回 インドネシア編②~おいしいインドネシア料理~

世界の食シリーズは、蝶理のナショナルスタッフにスポットを当て、彼らの現地での仕事の紹介とあわせて現地のグルメ情報を紹介してもらおうという企画です。蝶理は、世界に31の拠点があり、駐在員とともに約500人のナショナルスタッフが働いています(2024年6月18日現在)。現地の人たちとコミュニケーションを取るうえで、仕事の現場以外に一緒に食事をしたりすることはとても大切なもの。食はコミュニケーションツールにもなります。また、現地の食に触れることで、文化や考え方等を知る良い機会にもなります。

今回も前回に引き続き、インドネシアのジャカルタからお送りします。

前回の記事はこちら

それでは、蝶理インドネシアのIさん、よろしくお願いします。

Halo, apa kabar!
I belong to Chemical department of P.T. CHORI INDONESIA. I’m responsible for general administration, handling mostly import and own business, preparing and reviewing operational/monthly reports, also participating in meetings.

こんにちは!
私はP.T. CHORI INDONESIAの化学品部門に所属しています。管理業務と、主に輸入とオウンビジネスを担当し、業務/月次レポートの作成と確認を行い、会議にも参加しています。

Me, company trip to Nusa Peninda part of Bali Island
社員旅行でバリ島のヌサペニダへ行った時の私です。

On my leisure time, if not go anywhere, I like to cook and bake for my family. When I go out on weekends, it's usually to the playground with my children, go to Cinema or eat at our family's favourite restaurant.

余暇に、どこにも出かけなければ、家族のために料理やお菓子作りをするのが好きです。週末に出かけるときは、たいてい子供たちと遊び場に行ったり、映画館に行ったり、家族のお気に入りのレストランで食事をしたりします。

Regarding Indonesian Food, I like to eat food from Makassar, South Sulawesi. Makassar food has so many delicious dishes such as Konro, Coto Makassar, Pallu Bassa, Ayam Goreng Sulawesi, Nasi Goreng Merah, Mie Titi, Es Pisang Hijau, Barongko, etc. My favourite is Konro.

インドネシア料理に関しては、南スラウェシ州マカッサルの料理が好きです。マカッサル料理には、コンロ(骨付き牛あばら肉のスープ)、チョトマカッサル(牛肉と内臓のスープ)、パルバサ(牛肉と内臓のスープ)、アヤムゴレン・スラウェシ(スラウェシ風鶏のから揚げ)、ナシゴレン・メラ(赤い炒飯)、ミー・ティティ(あんかけ焼きそば)、エスピサン・ヒジョ(グリーンバナナ・ロールアイス)、バロンコ(バナナ・ココナッツミルク等をバナナの葉で包んで蒸したお菓子)など、おいしい料理がたくさんあります。私のお気に入りはコンロです。

Konro is an Indonesian traditional soup, usually made with beef ribs or beef as main ingredient. The color of soup is brown-little black, and we can eat it with rice, or either with Burassa and Ketupat (a kind of steam rice, wrap inside banana leaves) which can be cut into bite-size pieces. The spicy and strong-tasting soup is made from a mixture of rich spices, includes keluwak - a fruit that gives it its blackish colour, also coriander, nutmeg, turmeric, galangal, cinnamon, tamarind, lemongrass, clove, and bay leaf.

コンロはインドネシアの伝統的なスープで、通常は牛のスペアリブまたは牛肉を主な材料として作ります。スープの色は茶色がかった黒で、ご飯や、一口大に切ったブラッサやケトゥパット(いずれもバナナの葉で包んだ蒸しご飯の一種)と一緒に食べます。スパイシーで味の濃いスープは、黒っぽい色をしているクルワクの実、コリアンダー、ナツメグ、ターメリック、ガランガル、シナモン、タマリンド、レモングラス、クローブ、ベイリーフなど、豊富なスパイスを混ぜ合わせて作られています。

KONRO SOUP
コンロ
GRILLED KONRO
コンロ・バカール

Originally Konro is usually serve as a spicy rich beef soup, however nowadays the new variation of dry Konro is available, namely Konro bakar, which is grilled beef ribs marinated with special ingredients and coated in peanut sauce, usually served accompanied by a separate spicy soup.

もともとコンロはスパイシーで濃厚な牛肉のスープですが、最近ではコンロの新​​しいバリエーションであるコンロ バカールが登場しています。これは特別な材料でマリネしてグリルした牛のスペアリブにピーナッツ ソースをかけたもので、通常は別皿でスパイシーなスープが一緒に出されます。

When you visit Indonesia, don’t hesitate to come to Makassar restaurant or directly go to Makassar, South Sulawesi, to try the dish. You won’t regret it! Apart from having rich in delicious culinary diversity, South Sulawesi also have beautiful nature and scenery that can pamper your eyes. And combined with the Indonesian people friendliness, you’ll have great experience and will return to your home country with smile.

インドネシアを訪れる際は、迷わずマカッサル料理のレストランに行くか、直接南スラウェシ州のマカッサルに行って、この料理を試してみてください。後悔はしません! 南スラウェシ州には、多様性に富んだおいしい料理だけでなく、目を楽しませてくれる美しい自然と景色もあります。インドネシア人のフレンドリーさも相まって、素晴らしい体験ができ、笑顔で母国に帰ることができるでしょう。


いかがでしたか?今回はコンロの他にもいろいろな料理名があって私も知らない料理が多かったので、一つひとつググって写真を確認しました。どれも興味を引く料理ばかりで、あらためてインドネシアの食の多様性には驚かされました。
では、次回もお楽しみに!

蝶理note編集部


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